Vzhledem k tomu, že maso tresky pestré je na mořskou rybu relativně levné, by spotřebitel mohl nabýt dojmu, že nemůže být tak kvalitní. Opak je ovšem pravdou – ve skutečnosti patří maso aljašské tresky k těm nejkvalitnějším zdrojům bílkovin, jaké si můžete ve svém jídelníčku dopřát.
Je to tak – bílkoviny tresky pestré (Theragra chalcogramma) mají dokonce pro tělo lepší využitelnost než bílkoviny z mléka, hovězího masa či sóji. Vejcím na prvním místě se pak co do využití de facto vyrovná.
Se zjištěním, že má aljašská treska téměř dokonalou, čistou využitelnost bílkoviny (NPU – Net Protein Utilization) přišla japonská studie, kterou si nechala vypracovat firma Nippon Suisan Kaisha.
Výsledky této studie mimo jiné poukazují na to, že konzumace tresky zvětšuje šířku rychlých svalových vláken, což je typ svalu, který zajišťuje explozivní pohyb. Studie dokonce informuje o tom, že při konzumaci aljašské tresky dochází k nárůstu svalové hmoty zejména v oblasti dolních končetin i bez dalšího cvičení.
Treska pečená v papilotě je skvělým a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat delikátní a lahodnou rybu. Tento recept zachovává přirozenou šťavnatost tresky díky způsobu přípravy v pečicím papíru. Vyzkoušejte si ji upéct k obědu nebo jako rychlou večeři a podávejte třeba s pečenými brambory nebo kouskem opečené bagetky.
Kromě toho, že je tedy treska ideálním zdrojem bílkovin, je také velice dietní. Jedna treska obsahuje cca 56 kalorií, 12 g bílkovin, 0,5 g sacharidů a 0,4 g tuků. Konečná energetická hodnota se samozřejmě odvíjí od způsobu zpracování.
Treska je nejen pro českého spotřebitele tou nejdostupnější možnou mořskou rybou – je totiž k dostání snad ve všech obchodech, které disponují mrazicími boxy. Nejčastěji tak narazíte na tresku mraženou buď v podobě filet, anebo v blokovém zpracování coby filé.
Oba tyto druhy zpracování tresky jsou kvalitativně srovnatelné, takže záleží na vás, jakému typu dáváte přednost. V obou případech je navíc treska skvělá a nenáročná na přípravu.
Tresek je v oceánech opravdu hodně a je velice jednoduché je lovit ve velkém množství s minimální námahou. Pohybují se totiž u dna ve velkých hejnech, která bývají téměř výlučně jen tresčí – při lovu tudíž nedochází k nijak dramatickým vedlejším úlovkům, a následné třídění i zpracování je opět o něco jednodušší.
A co riziko vylovení všech tresek světa? Ani toho se nemusíte obávat – tresčí populace je totiž už od roku 2005 organizací Marine Stewardship Council považována za trvale udržitelný zdroj.
Filety či blokové filé však nejsou jediným způsobem zpracování, se kterým se s treskami můžete na talíři setkat.
Zdroje: Kniha Billion-Dollar Fish: The Untold Story of Alaska Pollock (autor Kevin M. Bailey), pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, oxygenmag.com, kaloricketabulky.cz, bonfood.cz