Přemýšlíte, co se zásobou fazolí ze spíže? Připravte si jeden ze 3 receptů, které hravě zvládne každý. Fazole jsou totiž ideálním adeptem na chutný a zároveň vydatný oběd či večeři. Dáte si polévku nebo hlavní chod?
Tolik druhů fazolí, tolik druhů receptů! S námi se v nich neztratíte. Některé jsme vybrali, abychom vám představili dobroty právě z fazolí. Ty tradiční, ale i ty zajímavější, které si jistě oblíbíte. Nebo už je dávno znáte?
Je jemná, a přitom příjemně voňavá po špeku. Vydatná bílá fazolová polévka se připravuje z bílých fazolí. Příprava není nijak náročná, jen je potřeba počítat s dobou na namočení fazolí – ty nechte odpočívat ve vodě ideálně přes noc. Co si k přípravě polévky nachystat?
Fazole nechte namočené přes noc nebo 8 hodin. Poté je vařte v osolené vodě do změknutí. Mezitím v hrnci na másle osmahněte nakrájený špek, po 5 minutách přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a nechte je rozvonět. Vsypte nakrájenou cibuli, až zelenina změkne, zasypejte solí, kmínem a moukou. Takto připravený základ smíchejte s fazolemi a vodou a vařte 30 minut. Před koncem přidejte česnek a majoránku, chvíli vařte a nakonec podávejte. S česnekem a majoránkou v tomto případě šetřit nemusíte.
Další recept obsahuje oblíbené červené fazole. Aby byla příprava rychlejší, můžete klidně použít ty z plechovky. Odměnou vám bude bleskový, ale sytý a delikátní oběd. Potřebujete:
Na rozpálené pánvi na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, nakrájený točený salám, chilli papričku, koření a bylinky. Zalijte plechovkou rajčat, vmíchejte slité fazole a dle chuti pálivý kečup. Směs nechte alespoň 10 až 15 minut prohřát, než bude připravena k podávání. Na talíři ozdobte strouhaným čedarem a přidejte krajíc chleba. Dobrou chuť!
Je čas na sladkou tečku! Co třeba spojení čokolády a černých fazolí? Možná vás překvapí, jak skvěle tyto suroviny zafungují dohromady. Na čokoládový koláč budete potřebovat:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Fazole rozmixujte s mlékem a vmíchejte vejce, vanilková semínka a kokosový olej. V jiné míse smíchejte sypké ingredience. Na závěr obě směsi, tedy sypkou i fazolovou, smíchejte, a do těsta přidejte nasekanou čokoládu. Dortovou nebo koláčovou formu vymažte kokosovým olejem a vlijte těsto. Pečte zhruba půl hodiny, dezert podávejte samotný nebo s čerstvou šlehačkou. Tajemství na konec? Chutnat mlsounům bude také s ovocným rozvarem. Jak si jej dáte vy?
Tip: S kvalitním pomocníkem jde v kuchyni všechno lépe – ať máte zálusk na dezert, dort či polévkový krém. Proto je možná ten pravý čas poohlédnout se po kuchyňském robotovi. Šikula Sencor STM 4460 je teď zrovna v akci jen za 5 499 Kč v Globusu. A oblíbený model Bosch MCM3501M teď nabízí také Electro World – do 7. 2. za 2 599,00 Kč. A co vy, máte svého favorita?