Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky obchodního domu IKEA, určitě jste se někdy zastavili v jejich kavárně. Prodávají tam švédské speciality a mezi nimi i tradiční švédský mandlový dort. Chutná výborně, je bez lepku a jak ho jednou ochutnáte, budete chtít znovu. Vyzkoušeli jsme ho připravit a je to snadné. Naučíme to i vás.
Švédové mlsají v hodince zvané FIKA
Švédové milují sladkosti, a k mlsaní si dokonce vyhradili speciální hodinku. Podobně jako mají Britové čaj o páté, mají Švédové sladkou hodinku FIKA. Podávají v ní například tyto speciality:
- Chokladboll (čokoládové kuličky)
- Kanelbulle (kynutí šneci s polevou)
- Punschrulle (punčové rolky)
- Semla (plněná buchtička)
Mezi jejich oblíbené sladkosti patří právě i mandlový dort Mandeltarta. Jeho základem je bezé korpus z mandlí (podobný dortu Pavlova), který je promazaný žloutkovým krémem a posypaný mandlemi. A to je celé.
Postup není tak složitý, jak se může zdát. Stačí dodržet pár rad a do 90 minut může být dort na stole.
Švédský mandlový dort
Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky obchodního domu IKEA, určitě jste už ochutnali jejich švédský mandlový dort. Chutná výborně, je bez lepku a jak ho jednou ochutnáte, budete chtít znovu. Vyzkoušeli jsme ho připravit a je to snadné. Naučíme to i vás.
Švédský mandlový dort
Mandlový pudink s chia semínky
Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.
Mandlový pudink s chia semínky
Švédský mandlový dort – recept
Všechny ingredience si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Na krém potřebujete změklé, nikoliv tekuté máslo.
Ingredience na korpus:
- 200 g mandlí (neloupaných)
- 5 bílků
- 160 g cukru krystal
- špetka soli
Ingredience na žloutkový krém:
- 160 g změklého másla
- 120 g cukru krystal
- 220 ml smetany
- 5 žloutků
- 3 lžíce rumu
- špetka mleté sušené vanilky
Zdobení dortu:
Nataliia Leontieva / Shutterstock.com
Příprava mandlového dortu
Recept má více fází. Není to ale tak složité, jak se zdá. Určitě to zvládnete.
1. Korpus na mandlový dort:
- Mandle několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nečistot, a poté je pomelte najemno a nechte zatím stranou.
- Odvažte si cukr a oddělte žloutky od bílků. Bílky následně začněte se špetkou soli šlehat dotuha.
- Jakmile se v nich začne tvořit pěna, přidávejte postupně cukr. Pořád šlehejte, dokud nevznikne krásně tuhá, objemná pěna (jako se dává do indiánků). Bílky musí držet na šlehači.
- Pomocí gumové stěrky do nich pomalu zašlehávejte mleté mandle. Nespěchejte, ať bílky neztratí objem.
- Připravte si dva plechy a dejte na ně pečicí papíry, na které tužkou obkreslete formu na dort.
- Bílkovou směs rozdělte na dvě poloviny a rozmažte na připravený papír do tvaru kruhu.
- Bezé těsto pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 20 až 25 minut. Barva musí být zlatavá. Těsto kontrolujte, ať se nespálí.
- Oba korpusy nechte vychladnout na mřížce a nožem ořízněte požadovaný tvar kulaté dortové formy.
- Opatrně sloupněte oba korpusy z papíru a dejte stranou.
2. Žloutkový krém:
- Připravte si vodní lázeň.
- Do misky dejte smetanu s cukrem a 2 lžícemi rumu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte žloutky do teplé, nikoliv horké směsi, aby se nesrazily na míchaná vajíčka.
- Vezměte si na pomoc elektrický šlehač a šlehejte krém na nejnižší otáčky.
- Hotovo je, jakmile krém začne pěnit a zhoustne. Konzistence musí být hustá jako např. pudink. Přidejte 1 lžíci rumu a mletou vanilku.
- Žloutkový krém nechte vychladit a občas promíchejte, ať v něm není škraloup.
- Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte žloutkový krém, dokud se vše nespojí v krásně hladký, hustý žloutkový krém.
Mandlový pudink s chia semínky
Bezlaktózový mandlový pudink s chia semínky je na přípravu velmi rychlý a vhodný pro celiaky i pro lidi s intolerancí nebo alergií na laktózu. Pochutnají si na něm i vitariáni, protože se nevaří a neobsahuje vejce.
Mandlový pudink s chia semínky
Vánočka s mandlovými plátky
Vánočka s mandlovými plátky patří mezi tradiční vánoční recepty, připravit si ji však můžete i kdykoli jindy. Tajemství úspěšné vánočky je v kynutí – když ji necháte kvalitně vykynout, po upečení si můžete vychutnat lahodné sladké pečivo třeba k snídani.
Vánočka s mandlovými plátky
3. Dokončení mandlového dortu:
- Na jeden plát korpusu dejte menší polovinu krému a rozetřete ho.
- Na vzniklé patro položte druhý plát a dort po celém obvodu zbylým krémem potřete. Můžete si pomoct nožem nebo špachtlí.
- Plátky mandlí opečte nasucho na pánvi. Dejte pozor, ať se nespálí.
- Po opražení jimi posypejte vrchní část dortu.
- Dort nechte 30 minut odležet a můžete podávat.
A švédský mandlový dort je hotový. Dobrou chuť!
Zdroj: Eileen’ s kitchen stories, Meg v kuchyni