Exotické ovoce a zelenina jsou u nás symbolem Vánoc již od dob, kdy byly k dostání především cizokrajné pomeranče, mandarinky a banány. Dnes je ale jejich nabídka v obchodech podstatně větší a každým rokem se objevují nové druhy. Mnoho lidí však často neví, jak takové plody jíst – například právě pichlavé kiwano. Přečtěte si, jak s ním v kuchyni nakládat a co z něj připravovat.
Kiwano neboli „rohatá okurka“ či „rohatý meloun“ je oválná zelenina původem z Afriky. Pod její zářivě oranžovou slupkou posetou špičatými výrůstky najdete měkkou a šťavnatou zelenou dužinu se semínky.
Jeho chuť, jak už různé názvy kiwana naznačují, připomíná kombinaci okurek a melounu s nádechem kiwi, limetky i sladkých banánů. Pokud jste jej tedy nikdy neochutnali, určitě uznáváte, že tento lahodný koktejl stojí za to.
Plody kiwana ovšem vynikají nejen jedinečnou sladkokyselou chutí, nýbrž také významným obsahem vitamínu C, draslíku, hořčíku a železa (jeden kus vám pokryje asi 12 % doporučené denní dávky). Najdete v nich také dostatek vitamínu A i vlákniny.
Kupte se slevou Kokosový ořech.
Při nákupu sledujte především barvu a stav slupky. Slupka by měla být krásně oranžová, pevná, bez otlačenin, bez skvrn a pohmožděnin (to platí i pro jednotlivé „růžky“). Na omak by měly být plody mírně měkké. Vyhněte se těm, které mají úplně tvrdou, nazelenalou slupku – ty se musí teprve nechat dozrát.
Doma je skladujte při pokojové teplotě, s jejich konzumací ale neotálejte – moc dlouho totiž nevydrží a nejlépe si je vychutnáte co nejdříve po nákupu.
Z plodů se konzumuje pouze dužina. Kiwano příčně rozřízněte na polovinu a dužinu vydlabejte lžičkou, případně ji lze „vysrkávat“ a vyjídat přímo ze slupky. Bílá semínka (která jsou podobná těm od okurky) jsou jedlá a měkká, takže je vybírat nemusíte. Kiwano se díky své zajímavé chuti hodí ke sladkým i slaným pokrmům, včetně grilovaného masa či steaků.
Nejširší nabídku exotických plodů najdete v hypermarketech právě o Vánocích.