Krásně žlutý, hustý citronový krém neboli lemon curd se v poslední době stává hitem pečených i nepečených dezertů, a během Vánoc dokonce i cukroví – třeba takové linecké s ním nemá chybu. Máme pro vás recept, jak si lemon curd doma vyrobit. Postačí vám k tomu jen 4 základní ingredience a příprava vám nezabere déle než půl hodiny.
Lemon curd je lahodný sladko-kyselý krém, který konzistencí připomíná pudink, a je proto vhodný pro zdobení a plnění mnoha sladkých dezertů i cukroví. Hodí se na palačinky, lívance nebo do listového těsta. Je skvělou polevou na pečený i nepečený cheesecake, výborně chutná v kombinaci s dortem Pavlova nebo se sněhovým cukrovím a plnit jím lze i makronky, tartaletky či ovocné košíčky.
Citronový krém také můžete vyšlehat s máslem nebo šlehačkou, a vytvořit tak osvěžující, nadýchaný krém do dortů nebo slepovaného cukroví.
V posledních letech je citronový krém oblíbený také o Vánocích pro slepování lineckého nebo jiných slepovaných sušenkových druhů cukroví. Do těch se všeobecně hodí vždy kyselejší džemy a krémy, pokud tedy letos nahradíte klasickou rybízovou marmeládu citronovým „lemon curd“, budete mile překvapeni, jak skvěle a neobvykle bude vaše cukroví chutnat.
Na jednu 250ml sklenici budete potřebovat:
Kupte se slevou Citrony.
Postup: