Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

5 tipů, co s bílky, které zbyly z pečení

iva / Shutterstock.com

Nevíte, jak zužitkovat spoustu vaječných bílků, které vám zbyly po pečení vánočního cukroví nebo přípravě vaječného likéru? Pak se vám budou zcela určitě hodit naše tipy. Za zkoušku rozhodně stojí luxusní sněhové pusinky nebo biskupský chlebíček. Využijete je však i při přípravě slaných pomazánek nebo na pleťovou masku.

Přečtěte si také

Elektrikář a dodavatel elektřiny radí, jak ušetřit tisíce korun. Nejdřív řešte tohle, až pak úsporné spotřebiče

Patříte mezi vášnivé cukráře, kteří se předhánějí s ostatními, kdo upeče víc druhů cukroví? Pak vám přijdou vhod naše tipy na vánoční cukroví, na které využijete zbylé bílky.

Pokud již ovšem máte sladkého dost, sepsali jsme i dva slané recepty – a na závěr přidáme jeden tip, jak si ze zbylých bílků vyčistíte nos od černých teček.

Vaječný bílek – váha a kalorie

Vaječný bílek je ochranné prostředí, které zabraňuje poškození žloutku vajíčka a vyživuje ho. Hodí se mimo jiné i do dietního jídelníčku, jelikož má z celkového kalorického obsahu vejce nejmenší podíl. Obsahuje asi 50 kalorií. Proto jsou právě bílky poměrně dietní potravina. Jeden kus váží v průměru zhruba 30 g – a jeho využití je skutečně všestranné! Pojďte se podívat, co s ním.

Herceg Andras / Shutterstock.com

Sněhové pusinky – recept

Ingredience:

  • 7 dkg cukru krupice
  • 24 dkg cukru moučka
  • bílky ze 4 vajec (cca 120 g)

Postup:

Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte šlehačem nad párou do tuhého sněhu. Poté už bez páry vmíchejte vařečkou moučkový cukr. Naplňte cukrářský sáček směsí a na plech, který je potřeba vyložit pečicím papírem, dělejte kopečky. Pusinky pečte v troubě při 100 °C asi 1 hodinu.

  • Kdo má rád kokos, může do směsi přidat i pár lžiček strouhaného kokosu.

Biskupský chlebíček z bílků – recept

Ingredience:

  • 70 g tuku na pečení
  • 7 bílků (cca 210 g)
  • 180 g práškového cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • namočené rozinky (mohou být i v rumu)
  • kandované ovoce
  • kousky čokolády
  • nasekané oříšky (nejsou podmínkou)

Postup:

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého opatrně přidávejte cukr. Poté vařečkou vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Do směsi postupně přidávejte namočené rozinky, pokrájené kandované ovoce a kousky čokolády (kdo má rád oříšky, může jich tam hrst najemno nasekaných přidat).

Úplně nakonec vmíchejte po částech roztopený, ale již vychladlý tuk. Nikdy jej však nepřidávejte najednou – těsto by vám spadlo! Do vymazané formy na srnčí hřbet dejte těsto a v předehřáté troubě pečte chlebíček asi 45 minut při teplotě 160 °C. Vychladlý jej poté můžete polít roztopenou čokoládou nebo obalit v moučkovém cukru.

Aleksandrova Karina / Shutterstock.com

Fitness omeleta z bílků – recept

Suroviny

  • 2 bílky (cca 60 g)
  • 2 lžíce čerstvých, nasekaných bylinek
  • 1 lžička oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Návod:

V míse metličkou vyšlehejte bílky do pěny. Pozor – nesmíte z nich vyšlehat sníh! Na rozehřátou pánev dejte lžičku oleje, přidejte bílky a rozprostřete je po celé ploše pánve. Bílky poté zasypte bylinkami a počkejte, až se omeleta propeče. Podávat ji můžete samotnou i naplněnou čerstvým sýrem či nízkotučným tvarohem.

Pracny
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pracny

Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.

Pracny

Pomazánka ze zbylých bílků – recept

Ingredience:

  • bílky ze 4 vajec (cca 120 g)
  • 4 polévkové lžíce pomazánkového másla
  • 1 ks čabajky (dá se nahradit 100 g suchého salámu)
  • 1 menší cibule
  • 2 kyselé okurky
  • hořčice
  • pepř, sůl a ocet

Postup:

Do většího hrnce dejte vařit asi litr vody, do které přidejte lžíci soli a octa. Jakmile bude voda vřít, opatrně doprostřed hrnce vlijte bílky. Vidličkou srovnejte jejich tvar, jako kdybyste dělali ztracené vejce. Snižte teplotu a za mírného probublávání vařte 4 minuty. Uvařené bílky sceďte a nechejte vychladnout.

Mezitím si v míse vidličkou rozmačkejte pomazánkové máslo a přimíchejte do něj na malé kousky nakrájenou čabajku (nebo salám), najemno nakrájenou cibuli a okurky. Nakonec přidejte do pomazánky na malé kousky nakrájené bílky, lžičku hořčice a dochuťte solí a pepřem.

  • Tip: Bylinek není nikdy dost, proto se nebojte do salátu přidat hrst petrželky, pažitky nebo klasickou cibuli nahradit jarní cibulkou, kterou koupíte v obchodech po celý rok.
Dean Drobot / Shutterstock.com

Pleťová maska z bílků na černé tečky

Co budete potřebovat:

  • 1 vaječný bílek
  • 1 balíček papírových kapesníčků
  • čistý kosmetický štětec

Výroba:

V misce vyšlehejte vidličkou bílek do pěny a kosmetickým štětcem si jeho vrstvu naneste na nos. Ten ihned po nanesení překryjte jemným papírovým kapesníčkem a prsty na pokožce uhlaďte. Na papírový kapesník naneste štětcem další vrstvu bílku. Postupně můžete takto pokrýt všechny problémové partie obličeje, kde se vám tvoří černé tečky.

Slupovací masku nechejte na obličeji do té doby, než ucítíte, že jsou bílky zaschlé – zhruba 15 minut. Jakmile bude maska zaschlá, můžete ji začít pomalu slupovat. Začněte z vnější části obličeje směrem do středu.

Při této domácí masce máte jistotu, že si na obličej nedáváte žádnou chemii. Bílky z vajec dokážou šetrně a účinně odstranit černé tečky, zúží vám póry, sníží zarudnutí a zpevní pokožku.

Zdroje: apetitonline.cz, dm.cz, kaloricketabulky.cz