Nevíte, jak zužitkovat spoustu vaječných bílků, které vám zbyly po pečení vánočního cukroví nebo přípravě vaječného likéru? Pak se vám budou zcela určitě hodit naše tipy. Za zkoušku rozhodně stojí luxusní sněhové pusinky nebo biskupský chlebíček. Využijete je však i při přípravě slaných pomazánek nebo na pleťovou masku.
Patříte mezi vášnivé cukráře, kteří se předhánějí s ostatními, kdo upeče víc druhů cukroví? Pak vám přijdou vhod naše tipy na vánoční cukroví, na které využijete zbylé bílky.
Pokud již ovšem máte sladkého dost, sepsali jsme i dva slané recepty – a na závěr přidáme jeden tip, jak si ze zbylých bílků vyčistíte nos od černých teček.
Vaječný bílek je ochranné prostředí, které zabraňuje poškození žloutku vajíčka a vyživuje ho. Hodí se mimo jiné i do dietního jídelníčku, jelikož má z celkového kalorického obsahu vejce nejmenší podíl. Obsahuje asi 50 kalorií. Proto jsou právě bílky poměrně dietní potravina. Jeden kus váží v průměru zhruba 30 g – a jeho využití je skutečně všestranné! Pojďte se podívat, co s ním.
Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte šlehačem nad párou do tuhého sněhu. Poté už bez páry vmíchejte vařečkou moučkový cukr. Naplňte cukrářský sáček směsí a na plech, který je potřeba vyložit pečicím papírem, dělejte kopečky. Pusinky pečte v troubě při 100 °C asi 1 hodinu.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého opatrně přidávejte cukr. Poté vařečkou vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Do směsi postupně přidávejte namočené rozinky, pokrájené kandované ovoce a kousky čokolády (kdo má rád oříšky, může jich tam hrst najemno nasekaných přidat).
Úplně nakonec vmíchejte po částech roztopený, ale již vychladlý tuk. Nikdy jej však nepřidávejte najednou – těsto by vám spadlo! Do vymazané formy na srnčí hřbet dejte těsto a v předehřáté troubě pečte chlebíček asi 45 minut při teplotě 160 °C. Vychladlý jej poté můžete polít roztopenou čokoládou nebo obalit v moučkovém cukru.
V míse metličkou vyšlehejte bílky do pěny. Pozor – nesmíte z nich vyšlehat sníh! Na rozehřátou pánev dejte lžičku oleje, přidejte bílky a rozprostřete je po celé ploše pánve. Bílky poté zasypte bylinkami a počkejte, až se omeleta propeče. Podávat ji můžete samotnou i naplněnou čerstvým sýrem či nízkotučným tvarohem.
Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.
Do většího hrnce dejte vařit asi litr vody, do které přidejte lžíci soli a octa. Jakmile bude voda vřít, opatrně doprostřed hrnce vlijte bílky. Vidličkou srovnejte jejich tvar, jako kdybyste dělali ztracené vejce. Snižte teplotu a za mírného probublávání vařte 4 minuty. Uvařené bílky sceďte a nechejte vychladnout.
Mezitím si v míse vidličkou rozmačkejte pomazánkové máslo a přimíchejte do něj na malé kousky nakrájenou čabajku (nebo salám), najemno nakrájenou cibuli a okurky. Nakonec přidejte do pomazánky na malé kousky nakrájené bílky, lžičku hořčice a dochuťte solí a pepřem.
V misce vyšlehejte vidličkou bílek do pěny a kosmetickým štětcem si jeho vrstvu naneste na nos. Ten ihned po nanesení překryjte jemným papírovým kapesníčkem a prsty na pokožce uhlaďte. Na papírový kapesník naneste štětcem další vrstvu bílku. Postupně můžete takto pokrýt všechny problémové partie obličeje, kde se vám tvoří černé tečky.
Slupovací masku nechejte na obličeji do té doby, než ucítíte, že jsou bílky zaschlé – zhruba 15 minut. Jakmile bude maska zaschlá, můžete ji začít pomalu slupovat. Začněte z vnější části obličeje směrem do středu.
Při této domácí masce máte jistotu, že si na obličej nedáváte žádnou chemii. Bílky z vajec dokážou šetrně a účinně odstranit černé tečky, zúží vám póry, sníží zarudnutí a zpevní pokožku.
Zdroje: apetitonline.cz, dm.cz, kaloricketabulky.cz