Máme pro vás bezva tip na vánoční dárek, který potěší všechny milovníky sladkého. Domácí slaný karamel chutná stejně tak skvěle, jako zní – vtip je však v tom, že si ho vyrobíte sami. Potřebovat budete jen tři ingredience a 30 minut času.
Slaný karamel: Hit posledních let
Příchuť slaného karamelu si v posledních letech našla cestu do mnoha kaváren. Připravují se s ním cappuccina, cheesecaky nebo třeba francouzské makronky. Slaný karamel je neskutečně dobrý, a přestože jde o kalorickou bombu, čas od času je fajn si stylově zahřešit.
Na co ho použít?
Slaný karamel můžete ujídat jen tak lžičkou nebo ho přidávat do těchto receptů:
- polevy na dorty, palačinky, vafle, zákusky, koblihy, cheesecake…
- náplň do vánočního cukroví (linecká kolečka, slepované cukroví…)
- příchuť do kávy (přidejte lžičku karamelu do cappuccina nebo latté) nebo zmrzliny
- sladidlo do ovesné kaše, jogurtu, na granolu…
Možností, jak a s čím kombinovat slaný karamel, je nepočítaně – a i vy určitě přijdete na další z nich.
Domácí slaný karamel – recept
Ingredience (na tři malé skleničky):
- 280 g cukru krystal – bílý cukr, ale můžete použít i třtinový
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%) – horké
- 80 g změklého másla – v pokojové teplotě
- špetka soli – množství podle chuti
Postup výroby:
- Připravte si všechny ingredience, hrnec s tlustým dnem, dřevěnou vařečku a kovovou metličku.
- Do hrnce nasypejte cukr a míchejte vařečkou. Bude trvat asi pět minut, než se rozpustí – nikam ovšem neodcházejte a míchejte, aby se vám nespálil.
- Když je cukr rozpuštěný, ztlumte plamen a přidejte povolené máslo. Míchejte metličkou, dokud se nespojí s cukrem.
- Plamen nechte ztlumený a přilijte horkou smetanu. Míchejte metličkou, dokud nebude karamel krásně tekutý.
- Ještě horký karamel dochuťte malou špetkou soli a ochutnejte, zda je dost slaný. Pozor, karamel je extrémně vařící.
- Horký jej plňte do čistých sklenic a zavíčkujte. Uchovávejte v lednici.
Karamelové cukroví
Karamelové cukroví chutná tak skvěle, že se po něm jen zapráší. Jeho příprava je navíc rychlá a velmi snadná, karamelovou polevu na cukroví totiž lehce vykouzlíte pomocí kondenzovaného mléka.
Karamelové cukroví
Dva tipy, aby se vám domácí slaný karamel povedl
Vyrobit domácí slaný karamel není těžké. Je však pár věcí, které se mohou při přípravě pokazit.
- Smetana a máslo: Cukr je po rozpuštění velmi horký. Pokud byste do něj přidali studené máslo a smetanu (např. z lednice), způsobili byste teplotní šok a karamel by se vám srazil. Nic se neděje, ale budete muset čekat, až se obsah opět rozpustí. Proto je lepší přidávat horkou smetanu a máslo v pokojové teplotě.
- Sůl: Do karamelu přidávejte sůl po troškách. Každá totiž solí jinak (např. himálajská vs. mořská), a pokud karamel přesolíte, nepůjde jeho chuť již vrátit zpět.
Jak dlouho vám doma vydrží?
Aby domácí slaný karamel vydržel co nejdéle, je třeba použít hygienicky čisté sklenice a dbát i na čistotu obecně. Pokud ho nebudete ujídat špinavou lžičkou, vydrží v lednici až tři měsíce.
Domácí slaný karamel jako vánoční dárek pod stromeček
Pokud chcete slaný karamel nadělit jako dárek pod stromeček, základem je krásná uzavíratelná sklenice. V obchodě je zpravidla seženete coby sklenice zavařovací.
- Prodává je například Kaufland, Globus, Tesco nebo Ikea (na fotce).
- Za jednu sklenici s víčkem zaplatíte od 7 do 50 Kč, podle výrobce.
Ať vám jde výroba domácího slaného karamelu od ruky. Krásné Vánoce!
Zdroj: sallysbakingaddiction.com, cooking.nytimes.com