Vánoce bez cukroví si umí představit jen málokdo. Sedíme u pohádek, popíjíme horký čaj a ujídáme jeden kousek za druhým. Letos zkuste zařadit i pár slaných druhů, které potěší nejen ty, co sladkému neholdují, ale i ty, kterým už klasické cukroví leze krkem. Přinášíme vám několik receptů na tzv. sůloví, které zmizí ze stolu rychlostí blesku.
Sýrové tyčinky – recept
Sýrové tyčinky budete mít upečené za pár minut. A věřte, že budete muset brzy dopékat další várku!
Na těsto budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky,
- 200 g másla,
- 200 g strouhaného sýru eidam,
- 1 lžičku soli,
- 0,5 lžičky jedlé sody,
- 50 ml mléka.
Slané vánoční stromečky z listového těsta
Slané vánoční stromečky z listového těsta budou skvělé jako vánoční nebo silvestrovské občerstvení pro vaše blízké i pro návštěvu. Připravené je budete mít během chvilky a dozdobit si je můžete dle libosti sýrem, olivami nebo třeba okurkou.
Slané vánoční stromečky z listového těsta
Na ozdobení:
- 1–2 vejce,
- 30 g strouhaného sýru dle chuti,
- kmín nebo hrubozrnnou sůl (lze nahradit sezamem).
Postup:
- Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 stupňů. Ve větší míse si smíchejte veškeré ingredience na těsto a zapracujte dohladka.
- Vyválejte jej na cca 5 mm vysokou placku a pomocí rádýlka na těsto ji rozkrájejte na tenké tyčinky (cca 1,5 cm široké a 10 cm dlouhé). Vyskládejte je na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem, solí nebo sezamem.
- Pečte na 200 stupňů cca 12 minut dozlatova. Dobrou chuť!
Tip: Kvalitní rádla na těsto, se kterými budete mít tyčinky raz dva, seženete například od Tescomy nebo Orionu. Můžete dodat svému sůloví trochu šmrnc a použít také ozdobné vlnkovací rádýlko.
photogal / Shutterstock.com
Parmazánové sušenky s olivami – recept
Milovníci oliv jistě nepohrdnou sůlovím s olivami a parmazánem – úspěch je zaručen!
Budete potřebovat:
- 100 g hladké mouky,
- 1 vejce,
- 100 g másla,
- 150 g nastrouhaného parmazánu,
- 7 černých oliv,
- sůl a pepř,
- směs italských bylinek nebo sušené oregano, bazalku a rozmarýn.
Postup:
- Troubu zapněte na 200 stupňů, a zatímco se bude nahřívat, nakrájejte si olivy na menší kousky.
- V míse je poté smíchejte s moukou, parmazánem, máslem, bylinkami, pepřem a solí a vypracujte hladké těsto, které pak rozválejte na ½ cm vysokou placku.
- Za pomoci vánočních vykrajovátek vykrajujte různé tvary a následně je vyskládejte na plech s pečicím papírem.
- Sušenky pečte zhruba 10 minut dozlatova. Podávejte zatepla či zastudena.
Branimir Dobes / Shutterstock.com
Linecké s uherákem – recept
Linecké slepované marmeládou nesmí na míse s cukrovím chybět. Co si však takhle připravit jeho slanou verzi a místo marmelády použít plátek uheráku?
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky,
- 170 g másla,
- 1 žloutek
- 3 lžíce 33% smetany ke šlehání,
- 1 lžičku soli,
- 1 vejce,
- 50 g uherského salámu.
Postup:
- Z mouky, másla, žloutku, smetany a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky.
- Po uležení jej rozválejte na cca 4 mm vysoký plát a vykrájejte kolečka. Z poloviny z nich poté vykrojte ještě střed, jako když pečete klasické linecké. Spodní kolečka potřete rozšlehaným vejcem a položte na ně kolečka uheráku.
- Kolečka, která přijdou navrch, potřete zespoda opět vejcem a „přilepte“ je na uherák.
- Nakonec vyskládejte hotové slané linecké na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a dejte na 15 minut péct do trouby na 180 stupňů.
Zdroj: Kupi.cz