Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dalgona: Našlehaná hitovka z instantní kávy lepší než lattéčko z kavárny. Vyčarujete ji do 5 minut

Elena Veselova / Shutterstock.com

Hledáte dokonalý nápoj pro vaše instagramové fotky? Dalgona káva je tím pravým! Tento trendy nápoj s nadýchanou pěnou si získává srdce milovníků kávy po celém světě. Nejlepší na tom je, že si ji můžete připravit doma za pár minut z běžných ingrediencí. Objevte s námi tajemství této lahodné a fotogenické kávy. Náš jednoduchý recept vás naučí, jak si vyčarovat dokonalou Dalgonu přímo ve vaší kuchyni!

Přečtěte si také

Jaké vychytávky sbalit na fesťák? Tipy podle vlastních zkušeností aneb Co se nám osvědčilo?

Fotogenický fenomén, který si získal internet

Našlehaná káva se tradičně pije v Indii, Pákistánu nebo Macau. Právě v poslední zmíněné zemi ji ochutnal i jeden jihokorejský herec, který si ji zamiloval, vyfotil, fotku umístil na sociální síť, a tím doslova strhl lavinu. Svůj nový oblíbený nápoj pojmenoval Dalgona, protože mu připomínal stejnojmennou korejskou sladkostnadýchané karamelky.

sweet marshmallow / Shutterstock.com

Obrácené cappuccino z instantní kávy

Za popularitou tohoto kávového dezertu stojí nejen internetová sláva, nýbrž také zavřené kavárny během koronavirové krize a chuť lidí zkoušet doma nové recepty. Právě v této době se káva Dalgona totiž prvně stala hitem na sociálních sítích a od té doby se objevilo mnoho variací tohoto nápoje s nadýchanou pěnou. Klasická Dalgona je takovým obráceným cappuccinem. Spodní vrstvu tvoří tekuté mléko (studené, ale může být i teplé) a horní našlehaná pěna z kávy a cukru.

Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

K přípravě vám postačí obyčejná instantní káva. Nepotřebujete žádné kávovary ani speciální vybavení pro baristy, vystačíte si jen s tyčovým mixérem či ručním šlehačem a velkou mísou.

  • Tip: Až se vám chuť klasické kávy omrzí, v obchodech i na internetu se můžete poohlédnout po instantních kávách mnoha sladkých příchutí. Od těch běžných, jako je čokoládová, oříšková, karamelová či vanilková, až po ty zajímavější, mezi které patří například instantní kávy s příchutí kokosu, irského krému, tiramisu nebo čokolády s pomerančem.
hobitnjak / Shutterstock.com

Recept na kávu Dalgona

Na 2 porce (dva 200 ml šálky) budete potřebovat:

  • 2 lžíce jakékoliv instantní kávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce cukru krystal (může být bílý i třtinový)
  • 300 ml mléka (teplého či studeného)

Postup:

  1. V míse smíchejte cukr, instantní kávu a horkou vodu (vždy se řiďte pravidlem 1 : 1 : 1).
  2. Vše společně vyšlehejte do tuhé pěny (konzistence by měla být podobná jako např. sníh z bílků – tedy pěna by se měla dát nabírat lžičkou a neměla by ztrácet tvar).
  3. Do 2⁄3 sklenice nalijte mléko (teplé, nebo studené – s tím lze přidat i pár kostek ledu).
  4. Na mléko do bohaté „čepice“ navrstvěte kávovou pěnu a podávejte. Můžete posypat kakaem nebo skořicí a dozdobit oplatkou či doplnit sušenkami.

Dalgona se dá připravit i z espressa nebo silně koncentrované, filtrované kávy. Množství by ale mělo být vždy podobné tomu z receptu, tedy jako když smícháte dvě lžíce instantní kávy se dvěma lžícemi horké vody – jinak se vám nepodaří vyšlehat pěkně tuhou pěnu.

Zdroje: Kupi, Vogue CZ