Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Uvařte si domácí sirup na svařák! Ochutnáte to nejlepší svařené víno, jaké jste kdy pili

Oksana Klymenko / Shutterstock.com

Domácí svařák k Vánocům prostě patří! Chcete, aby chutnal pokaždé perfektně a jeho příprava byla hračka? Udělejte si zásobu domácího kořeněného sirupu, který stačí jen přidat do vína. Jak na něj? Poradíme vám v článku!

Přečtěte si také

Jak správně nakládat hermelín? Vyvarujte se těchto 7 častých chyb a vyrobte luxusní lahůdku

Správný postup na přípravu svařeného vína

Tím hlavním důvodem, proč si sirup předem vyrobit, je správný postup přípravy svařáku. Mnoho lidí totiž dělá tu chybu, že dá koření přímo do vína, a to poté dlouho vaří, aby se všechny chutě uvolnily a spojily. Dobré svařené víno by však nikdy nemělo projít varem, a už vůbec by se nemělo zahřívat dlouho. Přichází tím totiž o alkohol i chuť.

Vždy stačí víno pouze ohřát, dokud se na něm nezačne tvořit pěna (mělo by mít max. 70–80 °C). A protože by se v něm během tak krátké chvilky nestihly všechny přísady pořádné vyluhovat, je ideální si předem vyrobit koncentrovaný sirup plný vánočních chutí. Tento sirup je vlastně tekutým karamelem, do kterého se naloží všechno koření. A dá se používat do bílého i červeného svařeného vína.

Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Domácí sirup na svařák – recept

Na cca 500 ml budete potřebovat:

  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • 12 g badyánu
  • 10 g hřebíčku
  • 15 g celé skořice
  • 5 g nového koření
  • kůru z 1 menšího citronu a ½ pomeranče
  • dle chuti: kousek vanilkového lusku, 5 g celého kardamomu, lžíci rozinek apod.

Postup

  1. Všechen cukr nasucho na středním plamenu rozpusťte ve větším hrnci. Občas promíchejte, aby se nezačal připalovat.
  2. Jakmile vám zkaramelizuje a získá zlatavo-rezavou barvu (nečekejte na tmavě hnědou, to už je spálený), zalijte jej půllitrem vody. Buďte opatrní, z hrnce se bude odpařovat velké množství páry.
  3. Tekutinu přiveďte k varu a vařte, dokud se ve vodě ztuhlý karamel znovu nerozpustí. 
  4. Poté přidejte všechno koření a kůru z citrusů (tu z plodů okrájejte škrabkou, abyste použili jen barevnou část a vyhnuli se bílé hořké vrstvě). Vše společně nechte cca 5 minut povařit. Pak hrnec odstavte, přiklopte a nechte do druhého dne odležet.
  5. Následující den vylouhovaný sirup přeceďte, přelijte do čisté lahve a dobře uzavřete. Skladujte v temnu a chladu. 

Na 200 ml červeného nebo bílého svařeného vína dávejte vždy 2 velké polévkové lžíce sirupu (30 ml). Uvedené množství v receptu by vám proto mělo vystačit asi na 15–16 běžných porcí.

Rabusta / Shutterstock.com

Pár tipů, pro ještě lepší svařák

Kůra z citrusů

Kůru používejte ideálně z BIO plodů, které nebyly chemicky ošetřeny. Pokud máte k dispozici „obyčejné“ citrony a pomeranče, dají se sehnat speciální přípravky na mytí ovoce, které zbytky chemických postřiků dokážou odstranit.

  • Mycí prostředky na ovoce a zeleninu seženete v obchodech a na internetu, například od značek Econea, Almawin, ECOS, Real Green, Attitude nebo Sollux či Klar. Jejich cena se běžně pohybuje kolem 50–100 Kč za 500 ml balení.
Svařené pivo
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené pivo

Svařené pivo vás překvapí svou chutí. Jde o ideální nápoj na zahřátí do mrazivých dnů a připravuje se podobně jako tradiční svařák z vína.

Svařené pivo

Jak vybrat víno

Na svařák se hodí stolní suchá vína – jakostní i ovocná. Vyhněte se pouze přívlastkovým nebo archivním, těch by bylo škoda. Vhodná jsou vína plnějších odrůd (např. španělský Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo či vína chillská, argentinská nebo francouzská).

  • Pokud si chcete na nápoji skutečně pochutnat a neriskovat bolehlav, sáhněte po vínech ve střední cenové kategorii (tedy raději se úplně vyhněte nejlevnějším krabicovým variantám).

Destiláty

Po vzoru klasických nabídek punčů na vánočních trzích si můžete svůj svařák okořenit kapkou nějakého destilátu. Hodí se rum (tmavý, světlý, kořeněný, ale klidně i kokosový), griotka, brandy, medovina, domácí slivovice nebo vodka.

Zdroj: Kupi.cz