Domácí svařák k Vánocům prostě patří! Chcete, aby chutnal pokaždé perfektně a jeho příprava byla hračka? Udělejte si zásobu domácího kořeněného sirupu, který stačí jen přidat do vína. Jak na něj? Poradíme vám v článku!
Tím hlavním důvodem, proč si sirup předem vyrobit, je správný postup přípravy svařáku. Mnoho lidí totiž dělá tu chybu, že dá koření přímo do vína, a to poté dlouho vaří, aby se všechny chutě uvolnily a spojily. Dobré svařené víno by však nikdy nemělo projít varem, a už vůbec by se nemělo zahřívat dlouho. Přichází tím totiž o alkohol i chuť.
Vždy stačí víno pouze ohřát, dokud se na něm nezačne tvořit pěna (mělo by mít max. 70–80 °C). A protože by se v něm během tak krátké chvilky nestihly všechny přísady pořádné vyluhovat, je ideální si předem vyrobit koncentrovaný sirup plný vánočních chutí. Tento sirup je vlastně tekutým karamelem, do kterého se naloží všechno koření. A dá se používat do bílého i červeného svařeného vína.
Na cca 500 ml budete potřebovat:
Postup:
Na 200 ml červeného nebo bílého svařeného vína dávejte vždy 2 velké polévkové lžíce sirupu (30 ml). Uvedené množství v receptu by vám proto mělo vystačit asi na 15–16 běžných porcí.
Kůru používejte ideálně z BIO plodů, které nebyly chemicky ošetřeny. Pokud máte k dispozici „obyčejné“ citrony a pomeranče, dají se sehnat speciální přípravky na mytí ovoce, které zbytky chemických postřiků dokážou odstranit.
Svařené pivo vás překvapí svou chutí. Jde o ideální nápoj na zahřátí do mrazivých dnů a připravuje se podobně jako tradiční svařák z vína.
Na svařák se hodí stolní suchá vína – jakostní i ovocná. Vyhněte se pouze přívlastkovým nebo archivním, těch by bylo škoda. Vhodná jsou vína plnějších odrůd (např. španělský Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo či vína chillská, argentinská nebo francouzská).
Po vzoru klasických nabídek punčů na vánočních trzích si můžete svůj svařák okořenit kapkou nějakého destilátu. Hodí se rum (tmavý, světlý, kořeněný, ale klidně i kokosový), griotka, brandy, medovina, domácí slivovice nebo vodka.
Zdroj: Kupi.cz