Vánoce se blíží a spolu s nimi prostřená štědrovečerní tabule. Která polévka bude letos zdobit váš sváteční stůl? Bude to tradiční krémová kapří, nebo vyzkoušíte vánoční hrachovou? Tyto recepty, a navíc i inspirace na vánoční zelnou polévku, najdete níže. Začtěte se, zasněte a připravte se na Vánoce.
Rybí polévka z kapra – recept
Vánoce bez vánoční rybí polévky? V domácnostech, kde je zpracováván poctivý kapr, něco takového zpravidla nepřipadá v úvahu. Inspirujte se naším receptem.
Nachystejte si:
- 500 g rybí hlavy
- 150 g jiker
- 150 g mlíčí
- 150 g kořenové zeleniny
- 90 g hladké mouky
- 50 g másla
- 30 g hrubé krupice
- 90 g mraženého hrášku
- 200 ml tučné smetany
- žemli
- sůl
- muškátový květ
- zázvor
- bílý mletý pepř
- 2,5 l vody
- petrželku
Postup:
- Očištěné rybí hlavy bez žaber opláchněte a vložte do studené osolené vody. Uvařte je a následně prudce zchlaďte. Opláchněte také vnitřnosti a opakujte postup.
- Mezitím z másla a mouky připravte světlou jíšku, osolte ji a promíchejte s chladným rybím vývarem.
- Přidejte drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a zalijte zbylým vroucím vývarem. Jakmile polévka zavaří, přidejte krupici.
- Povařte a před koncem vaření přidejte nakrájené vnitřnosti a maso z rybích hlav.
- Polévku zjemněte smetanou, okořeňte a podávejte s opraženou žemlí a petrželkou. Dobrou chuť!
Maren Winter / Shutterstock.com
Hrachová polévka – recept
Další možností, která může předcházet hlavnímu štědrovečernímu chodu, je vánoční hrachová polévka. Je krémová, hustá, voňavá a sytá. Jak na ni?
Připravte si:
- 250 g hrachu
- 1 lžičku soli a pepř
- 2 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci majoránky
- 100 ml tučné smetany
- 1 l vývaru
- anglickou slaninu
- krutony
Postup:
- Hrách přes noc namočte a následující den jej propláchnutý v 750 ml vody a 250 ml vývaru vařte doměkka – přidejte sůl dle chuti a bobkový list.
- Než hrách změkne, připravte si krutony z chleba a opražte slaninku dokřupava. Jakmile je měkký, vyndejte bobkový list a přidejte majoránku, česnek, pepř a smetanu.
- Polévku rozmixujte dohladka, propasírujte a nakonec ozdobte slaninkou a krutony.
Marian Weyo / Shutterstock.com
Vánoční zelňačka s uzeným – recept
Kapustnica je součástí vánočního stolování spíše na Slovensku, i přesto ale může ozvláštnit i vaše zvyky a tradice. Je hutná, voňavá a lahodná. Vyzkoušíte ji?
Potřebujete:
- 1 kg uzených žeber
- 1 hrst sušených hub
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 300 g vepřové plece
- 800 g kysaného zelí
- 1 pikantní klobása
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 kelímek zakysané smetany
Lehký bramborový salát bez majonézy
Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Postup:
- Uzená žebra opláchněte a dejte je vařit do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a vařte 20 minut. Uzený vývar poté nechte, zato maso důkladně oberte.
- Sušené houby zalijte vroucí vodou nechte chvíli odstát, zatímco si nakrájíte cibuli a vepřovou plec. Na sádle následně cibulku osmahněte.
- Přidejte k ní maso, zatáhněte ho, osolte špetkou soli a vyduste z něj šťávu. Dále přimíchejte prolisovaný česnek, papriku a uzený vývar.
- Nakonec sceďte zelí a šťávu si odložte bokem. Zelí a houby přidejte do polévky spolu se zbylým kořením a vařte ještě 40 minut.
- Na závěr přidejte uzené maso a klobásu, okyselte polévku šťávou ze zelí a vařte ještě pár minut, než zelí změkne. Podávejte s kopečkem kysané smetany.
Zdroj: Kupi.cz