Kdo by neměl rád cukrovinky? Vždyť mlsná honí občas každého! Že je my Češi milujeme, potvrzuje i průzkum spotřebitelských preferencí. Podle něj mají totiž cukrovinky v Česku velmi silnou, a hlavně stabilní pozici – nicméně naše chutě se již trochu vytříbily, a dáváme tak přednost trochu jiným typům než před lety.
Když už mlsáme, tak si kvůli špatnému svědomí, které se u většiny z nás nakonec chtě nechtě dostaví, raději vybíráme cukrovinky, které jsou „zdravější“. Jsou to ty typy, které obsahují méně cukru či tuku, než je běžné.
Taktéž dáváme přednost sladkostem bez palmového tuku. A pokud jde o zmrzlinu, díváme se, zda je vyrobena z mléka či smetany a neobsahuje žádný rostlinný tuk.
I když o tom nutriční hodnota podle celkových kalorií příliš nevypovídá, ve skutečnosti je hořká čokoláda zdravější než čokoláda mléčná. Hořká často obsahuje méně cukru, ale zato více tuku. Mléčná čokoláda obsahuje také hodně tuku, avšak cukru je v ní taktéž víc než dost. Pro srovnání:
Trik spočívá také v tom, že k uspokojení chuti obvykle stačí jen pár kostiček hořké čokolády, zatímco u mléčné čokolády mnohdy není problém, abychom ji snědli celou.
Kupte se slevou Adventní kalendář Lindt.
V případě čokolády se zase stále častěji díváme, jestli má ta mléčná alespoň oněch 25 % celkové kakaové sušiny, jak říká „cukrovinková“ vyhláška č. 76/2003 Sb. Hořká čokoláda by podle ní měla obsahovat minimálně 35 %.
V obchodech si však můžete všimnout, že právě u hořkých čokolád je procento kakaové sušiny vyvedeno extra velkým písmem – jde totiž o jeden z hlavních benefitů, které rozhodují o její koupi. Z toho ostatně také těží privátní značky obchodních řetězců, drahé totiž paradoxně neznamená vždy nejlepší.
O kvalitě čokolády nerozhoduje cena, ale složení, což dokládá i nezávislé testování levných hořkých čokolád.
Na prvním místě se v něm totiž umístila čokoláda Delicadore Baron (hodnocení 81 % – velmi dobře), která se prodává v Albertu, a až do 27.12. ji budete moci koupit za akčních 29,90 Kč.
V hodnocení nicméně dopadla dobře i čokoláda Ikea Choklad Mörk (hodnocení 76 % – dobře), která se v Ikea prodává za pouhých 19 Kč.
Kupte se slevou Čokoláda Delicadore Baron.
Mléčná čokoláda má na světě daleko více svých příznivců než ta hořká. Díky většímu množství cukru je sladší a díky obsahu sušeného mléka je i lahodnější – chuť tak není tak ostrá jako u hořké čokolády, ale naopak je příjemně zaoblená. Kdo by nepodlehl!
V testování mléčných čokolád si nejlepší hodnocení zasloužila čokoláda z Rossmannu EnerBio Vollmilch Schokolade mit ganzen Haselnüssen (hodnocení 79 % – dobře), jejíž průměrná prodejní cena je 47,90 Kč.
Na druhém místě se překvapivě umístila čokoláda z Lidlu Fin Carré Whole Nut (hodnocení 76 % – dobře), která se v Lidlu bude prodávat od pondělí 30. 11. za akčních 14,90 Kč.
Špatně nedopadla ani privátní značka čokolády z Kauflandu K-Classic Edelvollmilchschokolade Ganze Nuss, která se umístila na pátém místě (hodnocení 73 % – dobře).
Co nás ovšem překvapilo úplně nejvíc, je fakt, že drahá čokoláda, u které bychom podle prezentace v médiích či podle výše prodejní ceny čekali, že se umístí na předních příčkách hodnocení, dopadla tristně.
Tohle je případ 300 g čokolády Lindt Milch-Nuss, která se v obchodě prodává za necelých 200 Kč. Ta totiž skončila na předposledním místě (hodnocení 62 % – dobře). Za ní byla už jen čokoláda Cadbury Dairy Milk Wholenut (hodnocení 59 % – uspokojivě), která se prodává okolo částky 50 Kč.