Pokud jste už slyšeli o fermentaci, jistě také znáte pojem kvašení. Víte, o co se jedná a co všechno můžete kvašením připravit? A proč byste to měli vůbec dělat? Poradíme vám, s čím vám kvašení v domácnosti pomůže a proč mu dát šanci.
Picles, kvašení, fermentace – trojice pojmů může působit zmateně, ve skutečnosti se ovšem jedná pokaždé o to samé. Všechny tyto názvy znamenají stejný proces přeměny polysacharidů na jednoduché cukry, alkohol a oxid uhličitý pomocí mikroorganismů/bakterií mléčného kvašení.
Tento způsob zpracovávání potravin je velice ekologický, levný, zdravý, a zejména nízkoodpadový. Potraviny si takto totiž konzervujete bez zbytečných kovových plechovek, přidaných konzervantů a ničení důležitých látek pasterizací.
Kupte se slevou Kysané zelí Freshona.
Díky kvašení získávají potraviny a nápoje mírně či více nakyslou chuť, za niž jsou zodpovědné právě bakterie mléčného kvašení, které pojídáním cukrů předchystávají našemu žaludku potravu. Ta je jednodušeji stravitelná a mnohem výživnější. Díky procesu fermentace tak získá naše tělo z potravin mnohem více užitečných látek, vitamínů a minerálů, které by běžně nezískalo buď vůbec, anebo velmi obtížně.
Tip: Pořiďte si unikátní soupravu pro kvašení v domácích podmínkách. Soupravu pro kvašení TESCOMA DELLA CASA 5 000 ml pořídíte za 419 Kč v prodejnách Tescoma, které jsou i během nouzového stavu otevřeny.
Některé potraviny si můžete samozřejmě koupit v obchodě – a je pravda, že mnoho z nich byste v domácích podmínkách vyráběli stěží. Třeba taková výroba piva, vína nebo tempehu je malinko náročnější a potřebujete na ni mnoho vybavení. Mnoho jiných potravin však uchystáte během chvilky – a do 5 až 10 dní získáte poklad plný vitamínů a probiotik.
Raději se tedy obraťte na lokální farmáře, kteří se kvašením zabývají, na zkušené „fermentátory“, které znáte, anebo se do kvašení pusťte sami. Jak na to?
Kvašení může vypadat složitě, ale opak je pravdou. Na výrobu potřebujete pouze sůl, konkrétní potraviny a nádoby, do kterých si zeleninu naložíte. Konkrétně tedy budete potřebovat:
Teď už víte, co vše vám kvašení čili fermentace nabízí a kolik dobrého pro vaše zdraví udělá – zlepšíte si imunitu, obohatíte si kuchyni, ulehčíte svému trávení a dodáte mnoha potravinám nový rozměr a více chuti. Tak se nebojte a pusťte se do toho!