Pusťte se s vervou do pečení. Za pouhou hodinu vykouzlíte lahodnou pochoutku, kterou si oblíbí celá rodina. Tato bábovka využívá hrušky a špaldovou mouku, což ji dělá o něco zdravější než jiné dezerty. Pokud špaldové mouce ale zrovna nefandíte, můžete použít i klasickou polohrubou. Tak se do toho pusťte, ať máte něco dobrého k odpolední kávě.
Hrušková bábovka ze špaldové mouky – recept
Pokud máte rádi rychlé recepty, budete v sedmém nebi. Žádné zdlouhavé tření těsta, stačí prošlehat pár ingrediencí a máte hotovo. Pokud navíc máte kuchyňského robota se šlehacím nástavcem, budete to mít prakticky bez práce.
Ingredience:
- 250 g špaldové mouky (lze nahradit polohrubou)
- 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 100 g cukru nebo 7 lžic medu
- 3 vejce
- 2 středně velké hrušky (nastrouhané najemno)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
- máslo a mouka na vymazání formy
Olejová bábovka
Olejová bábovka patří k tradičním receptům, po kterých saháme hlavně o víkendech. Její jednoduchá příprava z pár surovin nám zaručí, že během chvilky bude domov krásně vonět a ke kávě můžeme podávat moučník, na kterém si rád pochutná každý.
Olejová bábovka
Mrkvová bábovka se švestkami
Mrkvová bábovka se švestkami, to je lákavý zákusek k odpolední kávě nebo čaji, na kterém si pochutnají malí i velcí. Bábovku můžete před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.
Mrkvová bábovka se švestkami
Tvarohová bábovka s kakaem
Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.
Tvarohová bábovka s kakaem
Postup pečení:
- Nejprve si připravte formu na bábovku – důkladně ji vymažte kouskem změklého másla a vysypejte polohrubou moukou.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů, ať do ní můžete těsto na bábovku hned dát.
- Hrušky si oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte s cukrem nebo medem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté do pěny postupně přidávejte olej a stále šlehejte – měla by získat světlou, krásně nadýchanou konzistenci.
- Do pěny dále přidejte nastrouhané hrušky včetně šťávy, nasekané vlašské ořechy a šťávu z citronu.
- Mouku prosejte přes síto a dobře promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Postupně směs zašlehejte do těsta.
- Nakonec si ušlehejte bílky a pomocí gumové stěrky (už nešlehejte) je pomalu zapracujte do těsta.
- Těsto přelijte do bábovkové formy a ihned dejte péct. Pečte 45 minut a propečenost kontrolujte testem špejlí – pokud na špejli neulpí větší kusy těsta, je hotovo.
- Hotovou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, teprve poté vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.
Grazyna Kownacka / Shutterstock.com
V čem je špaldová mouka jiná?
Špaldová mouka se mele z odrůdy pšenice jménem špalda. Jedná se o původní druh pšenice, který má vysoký podíl bílkovin a minerálních látek – proto se vyplatí ji pravidelně využívat do receptů na koláče či chleba.
- U kynutí ovšem potřebuje delší čas než klasická hladká pšeničná mouka a je taktéž dražší.
- Za 1 kg špaldové mouky zaplatíte zhruba 30–40 Kč. Za bio kvalitu si pak připlatíte cca ještě dalších 25 Kč.
Kam pro hrušky za akční cenu?
Hrušky najdete v každém malém i velkém supermarketu, a to za průměrnou cenu kolem 60 Kč. Vyplatí se proto zajít pro ně ve slevě a pořídit si je tak například za 30 až 35 Kč. Pokud se ale snažíte nakupovat lokální ovoce (vypěstované v České republice), bude to chtít hledat více.
Zdroj: Kupi