Kokosové mléko je pro mnohé lidi stále velká neznámá. Jeho netradiční chuť může leckoho překvapit, ale také zastrašit. Když ovšem zvolíte vhodné recepty, garantujeme vám, že budete králem kuchyně. Navíc do jídelníčku dodáte superpotravinu, která má mnohé blahodárné účinky na vaše zdraví.
Pokud neznáte kokosové mléko, mohla by se vám vybavit bílá voda, co má „chutnat po kokosu“. A nejste tak daleko od pravdy – není to však vždy voda ani klasické mléko.
V obchodě se navíc můžete setkat s mnohými názvy, které by vás mohly zmást. Například kokosová voda, kokosový krém či smetana. Co tedy na kokosovou buchtu či do asijské směsi koupit? Pojďme si v tom udělat jasno.
Jedná se o tekutinu, která se nachází uvnitř mladého ořechu. Obsahuje mnoho důležitých látek a v poslední době se stále častěji označuje coby nový „izotonický a sportovní nápoj“. Její složení je bohaté na antioxidanty, je přirozeně bez tuku a pomáhá k mnoha metabolickým procesům v těle. Říká se jí také voda života.
Objevte na podzim netradiční mandlovo-kokosové smoothie. Tato verze smoothie je skvělá jako dezert. Jelikož je však z mandlí, kakaových bobů a kokosu, načerpáte z ní zdravé tuky a bílkoviny, díky čemuž si ji můžete dopřát bez pocitu viny.
Jedná se o hustou tekutinu, která vzniká rozmělněním dužniny zralého (hnědého) ořechu s vodou. Kokosové mléko je tučné a velmi hutné, některé druhy s vyšším procentem podílu tuku se mohou používat také v cukrářské výrobě. Nejčastěji se nicméně využívá v asijské kuchyni pro zahušťování omáček, do pečení nebo pro výrobu tradičních indických nápojů.
Kokosový krém nebo též kokosová smetana je stejný produkt pouze s jiným názvem. Jde o hmotu, která vzniká při výrobě kokosového mléka. Při rozmělnění dužniny s vodou se po přecezení nechá tato tekutina odstát. Na povrchu se vytvoří hustá, tučná smetanová vrstva, která se od zbytku tekutiny oddělí. Tím vznikne kokosová smetana a kokosové mléko.
Kokosová smetana je hutnější, tučnější a krémovější. Hodí se zejména k přípravě nejrůznějších krémů a „šlehaček“ a pro vegany a vegetariány je to ideální náhrada do dezertů. Rozdíl mezi kokosovým mlékem a smetanou je tedy v obsahu tuku a hustotě.
Kokosové mléko se výborně hodí do asijské kuchyně. Pokud tedy chcete obměnit svůj stávající jídelníček, doporučíme vám skvělou rychlovku, kterou si podmaníte všechny členy domácnosti.
Příloha: rýžové nudle, vaječné čínské nudle nebo rýže
Pochutnali jste si na asijské kuchyni, ale rádi byste si dopřáli ještě něco sladkého? Pokud vás vůně kokosu stále láká, vyzkoušejte náš další rychlý recept na luxusně vláčnou kokosovou buchtu.
Na co tedy použít kokosové mléko? Můžete ho využít skoro všude tam, kde běžně používáte to kravské. Zkuste si jej dát třeba do kávy, upečte si sušenky nebo zjemněte mrkvovou či dýňovou polévku. Uvidíte, že s ním nešlápnete vedle.
Zdroje: rehabilitace.info, wikipedia.org, wikipedia.org, healthline.com, kupi.cz