Zima a Vánoce nám už pomalu klepou na dveře, tak je přivítejte pěkným vánočním věncem. Máme pro vás pár tipů na to, jaké komponenty zvolit pro jeho výrobu a dekorování i jakou podobu mu dát. Bude letos vaším favoritem tradiční věnec z chvojí a přírodních ozdob, nebo modernější proutěný či barevný?
Pro výrobu věnce budete nejprve potřebovat základní korpus. Dá se koupit nebo si jej můžete sami vlastnoručně vyrobit z dostupných materiálů. Nejčastěji se lze setkat s kruhy z polystyrenu nebo slámy (slaměný vám po odstrojení vydrží i na další roky).
Koupíte je v různých velikostech za pár korun (průměr 20 až 30 cm za cca 30 Kč) v květinářstvích, hobbymarketech, výtvarných potřebách, někdy i v galanteriích a samozřejmě na internetu. Jsou nejlepší pro zapichování dekorací s drátky nebo pro upevnění držáků na adventní svíčky.
Věnec ale můžete vyrobit také z pružnějších větviček (např. vrbového proutí), které spletete dohromady a upevníte drátkem či provázkem, nebo z lepenky (stačí nastříhat několik kruhů v požadovaném průměru a navrstvit je na sebe, aby byl základ věnce pěkně vysoký a dobře se zdobil). V neposlední řadě lze na výrobu korpusu zužitkovat staré plovací nudle na bazén či do vody z léta.
Některé ozdoby jsou přímo určeny na výrobu věnců a jsou opatřeny drátkem pro zapichování. Ty ostatní připevňujte pomocí tavné pistole, lepidla nebo drátků.
Nákupní tip: Širokou nabídku drobných vánočních dekorací a ozdob vhodných na výrobu vánočních věnců najdete v hobbymarketech. Vánoční zboží lze i objednat a nechat si doručit domů z jejich e-shopů, které provozuje například OBI, Hornbach, Mountfield nebo Uni Hobby. Dekorace najdete i v nabídce řady dalších internetových obchodů.
Masarykovo cukroví patří mezi tradiční druhy vánočních dobrot, které nesmějí chybět na svátečním stole. Pojmenované jsou po Tomáši Garrigue Masarykovi, prvnímu československému prezidentovi, který tato máslová kolečka s ořechy obalená v cukru miloval. Cukroví je snadné na přípravu a výsledek rozhodně stojí za to.
Korpus postupně nahusto obmotávejte větvičkami chvojí, které průběžně upevňujte vazačským drátkem. Větvičky můžete uhladit nebo nechat trochu odstávat pro košatý vzhled. K výrobě se nejlépe hodí chvojí z jedle, borovice nebo tisu, které tak rychle neopadá. Použít ovšem jdou i listy cesmíny, buxusu nebo mahónie. Dobře vypadá, pokud jehličnany a listnaté rostliny různě nakombinujete.
Pokud jako dominantní prvek věnce zvolíte šišky (nejlepší tvar mají borovicové, ale pěkný věnec vytvoří i smrkové nebo drobné modřínové), můžete je upevnit na korpus nebo je dokola poslepovat k sobě pomocí tavné pistole a vytvořit věnec čistě přírodní.
Nachystejte si spoustu kratších očištěných klacíků, které postupně skládejte přes sebe do kruhu a slepujte. Věnec by měl mít alespoň pět pater, aby vám držel pohromadě. Klacíky lze ponechat v přírodní podobě nebo je můžete natřít – například minimalistickou šedou či bílou barvou.
Nezelené věnce bez chvojí jsou trendem posledních let. Věnec můžete poskládat pouze z přírodních i umělých dekorací, které upevníte podle vlastní fantazie na polystyrenový, slaměný či proutěný korpus. Barevným kombinacím se rozhodně meze nekladou.
Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, harasim.info