Řecký jogurt, nebo jogurt řeckého typu? A není to jedno? Ne, není! Ačkoli si oba druhy jogurtů mohou být co do názvu i obalu podobné, jsou od sebe diametrálně odlišné. Rozdíl se skrývá v jejich složení.
Možná jste si v obchodě sami všimli, že řecký jogurt je výrazně dražší a také se prodává v menším balení než jogurt řeckého typu. Důvod je přitom velice jednoduchý.
Výroba řeckého jogurtu producenty vyjde dráž. Na rozdíl od jogurtu řeckého typu se totiž vyrábí z více než dvojnásobného množství mléka. Abyste vyrobili tzv. pravý řecký jogurt, potřebujete k tomu 3 kilogramy mléka. K výrobě jogurtu řeckého typu vám nicméně stačí jen 1 kilogram.
Protože cena řeckého jogurtu není vzhledem ke gramáži zrovna nejnižší, vyplatí se sledovat slevové akce.
Po dokvašení se z řeckého jogurtu odebírá část syrovátky, díky čemuž je tak hustý a tolik bohatý na bílkoviny. Hustý je ale taktéž jogurt řeckého typu – a mnoho lidí na chuti či konzistenci možná ani nepozná, že ve skutečnosti nejedí ten pravý, řecký. Hustotu mu nicméně zajišťují mléčné bílkoviny, které se do něj dodatečně přidávají v sušeném stavu.
Kupte se slevou Ochucený jogurt řecký 0% Milko.
Zatímco tedy chuť netrpí, výživová hodnota už trochu ano. Ačkoliv výrobci do jogurtu mléčné bílkoviny přidají, v jejich obsahu se ani tak jogurt řeckého typu tomu řeckému nevyrovná.
Pojďme si to porovnat:
Pokud jde o deklaraci na etiketě, řecký jogurt poznáte podle toho, že ve složení bude uvedeno mléko či smetana a jogurtová kultura. Naproti tomu v jogurtu řeckého typu najdete k těmto přísadám navíc ještě mléčnou bílkovinu.
Řekům se vůbec nelíbí, že náš jogurt nazýváme řecký – přestože sami u nich doma tento termín neznají. Pro tento typ mléčného výrobku totiž raději používají svůj specifický pojem – straggisto či astraggisto.
Před několika lety tak kolem záležitosti vypukla mezinárodní kauza. Řekům se totiž nelíbilo, že jsme si jogurt vyrobený v Česku, byť jejich tradiční technologií, takto pojmenovali. A díky moci Evropské unie si vymohli, abychom jogurty tímto názvem neoznačovali. Mohlo by to totiž spotřebitele uvést v omyl, pokud jde o zemi původu.
V roce 2019 tudíž došlo ke změně vyhlášky, která oba dva názvy zrušila a namísto nich zavedla označení „koncentrovaný mléčný výrobek“ – tedy takový produkt, u kterého byl obsah mléčných bílkovin před fermentací nebo po fermentaci navýšen nejméně na 5,6 %.
Že ale řecké jogurty a jogurty řeckého typu v obchodech vídáte i nadále? To máte pravdu. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka totiž změna vyhlášky neznamená, že by se tento typ jogurtu u nás přestal vyrábět.
„Bohužel prostě je to víceméně rozhodnutí EU na základě protestu Řecka, abychom to nedělali. Ten výrobek se bude i nadále vyrábět – bude to jogurt a bude se jmenovat řecký jogurt,“ vyjádřil se v roce 2019 Jiří Kopáček.
Zároveň ale připustil, že změnou vyhlášky vzniká prostor i pro nekvalitní produkty, které se za řecké jogurty mohou vydávat. „Na trhu se objeví jogurty, které ponesou symboly řeckého jogurtu, ale jejich složení nebude odpovídat kvalitě a požadavkům současné legislativy pro ‚řecký jogurt‘ a ‚jogurt řeckého typu‘,“ uvedl tehdy Kopáček.