Také máte tak rádi kávu s hustou mléčnou pěnou z dobré kavárny? Ty jsou teď však kvůli koronavirové situaci zavřené a nám tak nezbývá nic jiného než se pustit do výroby této lahodné kávy doma. Nemějte ale žádné obavy, vyšlehat doma mléko jako profesionál není totiž vůbec náročné. Se správným pomocníkem to zvládne opravdu každý.
Na výrobu lahodného kávového nápoje s mlékem nestačí pouze kvalitní zrnková káva a krabice kdejakého mléka. Správně našlehané mléko dokáže pozvednou kávu na vyšší úroveň. A že si skvělé cappuccino či latte macchiato můžete dát jen v kavárně? Ale kdeže. Poradíme vám jak si i doma připravit kávu jako barista.
Výběr mléka je opravdu velmi důležitý. Hustou pěnu totiž ani ten největší profík neudělá z polotučného nebo dokonce odtučněného mléka. K jeho vyšlehání je důležitý vysoký obsah tuku a bílkovin. Volte tedy vždy to plnotučné, přičemž zde platí pravidlo – čím více tuku, tím lepší pěna. Ještě lépe uděláte, když koupíte mléko čerstvé, avšak není to nutnost.
Ti, kteří mléčné výrobky nesmí nebo nechtějí konzumovat, nemusí zoufat. Hebkou pěnu vykouzlíte i z rostlinné alternativy a postup je zcela stejný jako u živočišného.
Tady záleží na vaší preferenci. Teplé, nikoliv ovšem vařící mléko se šlehá lépe a váš kávový nápoj s ním vydrží déle horký. Pokud však budete šlehat mléko studené, ušetříte si čas jeho ohříváním a pro studené nápoje je to jasná volba. Pokud si nicméně chcete posedět nad hřejivým šálkem, věnujte ohřátí potřebnou chvilku. A poté se už můžete pustit do šlehání.
K perfektnímu našlehání mléka vám může pomoci řada kuchyňských pomocníků. Liší se zejména způsobem použití a také cenou.
Před samotným nákupem zvažte zejména to, jak často je budete potřebovat. Pokud si chcete dopřát latte macchiato jen k snídani o víkendu, bohatě si vystačíte například s ručním šlehačem. Patříte-li však mezi ty, kteří se bez dobré, doma připravené kávy neobejdou každé ráno či odpoledne, určitě se vám vyplatí investovat do dražšího, elektrického napěňovače.
Kupte se slevou Ruční šlehač mléka SilverCrest.
Jedná se o malý ruční mixér se spirálovou metličkou na konci. Jeho výhodou je velká kompatibilnost a nízká hmotnost, takže je ideální na cestování. Má také velmi snadné ovládání, jelikož ho stačí zapnout spínačem, ponořit spirálu mírně šikmo ke stěně konvičky těsně pod hladinu mléka a začít šlehat. Po chvilce se objeví první pěna.
Další výhodou tohoto zařízení je jeho nízká pořizovací cena. Je ovšem nutné počítat s tím, že hladkou a nadýchanou pěnu jako z elektrického, většího napěňovače s ním neuděláte.
Jedná se o ruční napěňovače nebo french press. Oba fungují na stejném principu – do nádoby nalijete teplé nebo studené mléko a pak pumpujete sítkem nahoru a dolů, dokud se nevytvoří pěna.
Výhodou ručních napěňovačů je to, že se většina modelů dá položit na sporák a mléko v nich můžete ohřát. French press zase slouží k přípravě kávy, takže vám na přípravu šálku bude stačit pouze jedno zařízení.
Kupte se slevou Mléko trvanlivé Jihočeské Madeta - 3,5% plnotučné.
Svým tvarem často připomínají rychlovarné konvice. Tyto přístroje bývají občas využívány i v kavárnách a nabízejí nejlepší výsledek pro domácí napěnění mléka, ovšem i za nejvyšší cenu. K našlehání pěny dochází díky kruhové magnetické spirále na dně spotřebiče.
Jejich obsluha je velmi jednoduchá. Stačí nalít potřebné množství mléka do nádoby a stisknout tlačítko. Některé modely dokážou mléko také rovnou i ohřát, a tak vám ušetří tento krok navíc.
A jak tedy nakonec při přípravě samotné kávy s mlékem postupovat? Lahodné cappuccino s nadýchanou mléčnou pěnou si s vybraným pomocníkem připravíte raz dva.
Budete potřebovat:
Kupte se slevou Mletá káva Family Tchibo.
Postup:
Zrnkovou kávu umelte a připravte ji ve vašem kuchyňském pomocníkovi. Kávu připravte silnější (do pravého cappuccina patří espresso, konkrétně o objemu cca 30 ml a zbylých 120 až 150 ml tvoří mléko). Hrnek dejte na chvilku ohřát do mikrovlnky a následně do něj přelijte kávu.
Dále si připravte mléčnou pěnu, kterou posléze pomalu lijte doprostřed šálku a po chvíli šálek mírně nakloňte a lijte ji po jeho stěně. Cappuccino by měla tvořit jedna třetina kávy a dvě třetiny teplého mléko s mléčnou pěnou.
A pak už si jen v klidu vychutnejte svůj teplý šálek kávy jako z kavárny. Dobrou chuť!